Placeholder

Koningin Máxima pakt koffers voor Ethiopië

Na het vieren van de tiende verjaardag van haar oudste dochter Amalia reist koningin Máxima zondagavond via Parijs naar Addis Abeba. De koningin gaat in de hoofdstad van Ethiopië aan de slag in haar functie als VN-raadgever over het toegankelijker maken van financiële diensten. Later in de week gaat ze ook naar Tanzania.

De koningin ontmoet deze week de top van VN-voedsel- en landbouworganisaties. Ze blijft tot en met woensdagochtend in Ethiopië. Woensdagmiddag arriveert ze in Tanzania, waar ze tot en met vrijdag bljift. Het doel van het bezoek is het toegankelijker maken van financiële diensen om daarmee de landbouw te stimuleren en armoede op het platteland te verminderen.

Prinses Beatrix opent dinsdag het cultuurgebouw Rozet in het centrum van Arnhem. Rozet is een nieuw gebouw met daarin de Bibliotheek Arnhem, kunstuitleen ToArt, het Erfgoedcentrum, de Volksuniversiteit, Kunstbedrijf Arnhem en horecagelegenheid Momento. Onder één dak willen deze organisatie samenwerken.

Herdenking Mandela

Koning Willem-Alexander woont dinsdag in Johannesburg de herdenkingsdienst bij ter nagedachtenis van Nelson Mandela. De koning laat zich vergezellen door minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken. Willem-Alexander is van plan woensdag het Uniegebouw in Pretoria te bezoeken om persoonlijk afscheid te nemen van de daar opgebaarde oud-president van Zuid-Afrika. Hij zal daarom niet aanwezig zijn bij de uitreiking van de Grote Prins Claus Prijs in het Koninklijk Paleis in Amsterdam.

Prinses Beatrix, prinses Mabel, prins Constantijn en prinses Laurentien geven wel acte de présence in het Paleis op de Dam. Constantijn reikt de prijs postuum uit aan de vorige week overleden Egyptische dichter Ahmed Fouad Negm. Prins Constantijn is erevoorzitter van het Prins Claus Fonds.