Placeholder

Koningin Máxima doet praktijkervaring op

Tanzania is niet het eerste land waaraan wordt gedacht wanneer het gaat om wijnbouw. Koningin Máxima die voor de VN op werkbezoek is in het Oost-Afrikaanse land maakt er vrijdag in het dorpje Gawaye nabij de hoofdstad Dodoma opnieuw kennis mee. Eerder deze week kreeg ze het eindproduct al ingeschonken bij een diner in het presidentieel paleis, vrijdag maakt ze kennis met de wijnboeren.

Wijnbouw is één van de manieren waarop het Wereldvoedselprogramma van de VN probeert de arme plattelandsbevolking in de regio aan inkomsten te helpen. De wijngaard is in handen van de gemeenschap, die er leert dat landbouw ook geld kan opleveren. De meeste boeren verbouwen alleen voedsel voor eigen gebruik en verdienen daar niets mee. Met een grotere oogst of de verkoop van wijn kunnen de levensomstandigheden verbeteren.

De boeren hebben dan wel weer opslagmogelijkheden nodig en toegang tot betrouwbare en betaalbare financiële diensten zodat ze geld opzij kunnen zetten, betalingen verrichten of verzekeringen afsluiten.

Aandacht

Máxima is door de VN gevraagd om die noodzakelijke toegankelijkheid van financiële diensten onder de aandacht te brengen en overal ter wereld te propageren. Het veldbezoek in Gawaye geeft haar de kans te zien hoe een en ander werkt in de praktijk. De ervaringen kan ze later weer delen met regeringen en financiële instellingen in andere landen.

Koningin Máxima geeft bij terugkeer in Dar es Salaam aan het einde van de dag een briefing over het bezoek. Vrijdagnacht vliegt ze terug naar Nederland.