Koningin Maxima

Koningin Máxima in discussie met studenten

Koningin Máxima bracht donderdagavond een bezoekje aan Theater de Veste in Delft. Ze ging hier naar het Time Out Café; een interactieve voorstelling voor en door studenten over stress, prestatiedruk en studeren tijdens en na de coronacrisis.

De boodschap die Máxima in ieder geval mee naar huis nam, is dat ze “haar dochters beter zal voorbereiden”, vertelde ze aan de deelnemers.

Prestatiedruk

Een steeds terugkerend thema was de prestatiedruk- en drang die het studentenleven tegenwoordig met zich meebrengt. Máxima bracht daar tegenin dat de studenten niet alleen aandacht moesten hebben voor hun CV maar ook zichzelf beter moeten leren kennen en moeten leren om te leven. Ze vertelde dat haar dochters deze stress nog niet kennen, omdat ze nog niet op de universiteit zitten. Toch was het ’te veel willen’ bij de koningin heel herkenbaar. “Je moet keuzes maken”, droeg Máxima als oplossing aan.

Ze bleef doorvragen naar de mogelijkheden die de studenten zagen om elkaar te helpen uit de ‘pressurecooker’ te raken en hoe de gevoelde druk, waar Máxima eerder bij een werkbezoek aan het Trimbos instituut ook over hoorde, kan worden verminderd. Het ook uitgenodigde OMT-lid Diederik Gommers wilde weten waar die drang toch vandaan kwam en waarom de studenten niet inzetten op hun eigen kwaliteiten in plaats van ‘constant aan te staan’.

‘Nee’ zeggen

Er werd gesproken over de angst om iets te missen. De koningin opperde dat daar misschien iets anders tegenover moet staan: “Ik kan makkelijk iets missen.” Ze miste bij de studenten de vaardigheden om ‘nee’ te kunnen zeggen, om te focussen en “niet alleen je CV mooi te maken” en “de vaardigheid om stress aan te kunnen.”

LEES OOK: 5 VERRASSENDE FEITJES OVER KONINGIN MÁXIMA

Meer lezen over royals? Neem snel een (digitaal) abonnement op Royalty of koop de nieuwste Royalty hier online.

Beeld en bron: ANP