Koning Willem-Alexander geeft majoor-vlieger de ridderslag bij Militaire Willems-Orde

Onder toeziend oog van onder anderen premier Mark Rutte heeft Koning Willem-Alexander op het Binnenhof in Den Haag de Militaire Willems-Orde uitgereikt. Majoor-vlieger Roy de Ruiter kreeg de onderscheiding voor zijn optreden in Afghanistan tussen 2007 en 2009. Hij vloog daar in een Apache-gevechtshelikopter.

Koning Willem-Alexander sloeg De Ruiter, die tegenwoordig in Oman werkt, tot ridder door middel van een klap op de schouder. De koning inspecteerde eerst de militaire eenheden en hield een toespraak waarin hij de heldendaden van De Ruiter prees. "Uw moed was imponerend", zei koning Willem-Alexander tegen De Ruiter.

"De Ruiter zelf vindt dat hij gewoon zijn werk heeft gedaan," zei Rutte over de vlieger tijdens zijn wekelijkse persconferentie. Hij is daarmee het "prototype van een Nederlandse held die zichzelf niet als held ziet".

In maart 2015 werd voor het laatst deze onderscheiding uitgereikt. Toen viel de eer te beurt aan het Korps Commando Troepen. De laatste persoon die de Militaire Willems-Orde kreeg, was Gijs Tuinman eind 2014. Met De Ruiter en Marco Kroon (2009) zijn er vier Ridders in de Militaire Willems-Orde.