Placeholder

Koning stimuleert prinsesjes om Duits te leren

Het is belangrijk dat kinderen die nu opgroeien weer Duits leren spreken. Duitsland en Nederland vullen elkaar aan op tal van vlakken en dan is het belangrijk dat je elkaars taal goed spreekt. Koning Willem-Alexander onderschreef dinsdagmiddag het belang van meer Duitse les op scholen in Nederland, waar burgemeesters in de Nederlands-Duitse grensregio voor pleiten. Hij zal zijn dochters zeker stimuleren om goed Duits te leren.

In Duitsland is veel werk en er zijn veel stageplekken, maar dan moeten juist leerlingen van het middelbaar beroepsonderwijs wel Duits kunnen spreken en verstaan. Verschillende ondernemers bespraken dat met de koning tijdens het tweedaagse werkbezoek dat Willem-Alexander en Máxima maandag en dinsdag aan de Duits-Nederlandse grensregio brachten.

Ondernemers klaagden ook over de ingewikkelde regels bij grensoverschrijdende handelscontacten. Minister Henk Kamp van Economische Zaken, die met de koning en koningin meereisde, heeft dinsdag beloofd dat zijn ministerie die regels gaat aanpakken, zodat de handel sneller en eenvoudiger gaat.

Duitsland en Nederland zijn echte buren, zo is het koningspaar opnieuw gebleken. Vorig jaar brachten zij ook al een werkbezoek aan Duitsland. De onderlinge contacten zijn goed en beide landen vullen elkaar aan op tal van gebieden. De verhouding tussen Nederland en Duitsland is genormaliseerd en stereotypen komen niet veel meer voor. Al blijft Nederland wel altijd het kleine landje dat tegen een heel groot buurland moet opboksen. Dat geeft scherpe randjes die nog afgeschaafd moeten worden.