Koning Reikt Koninklijke Prijs Voor Vrije Schilderkunst 2020 Uit (rotapool)

Koning: ‘Steun kunstenaars!’

Donderdag heeft de koning bij de uitreiking van de Koninklijke Schilderprijs zijn steun uitgesproken voor de kunstenaars. “Ik heb bewondering voor de manier waarop makers in de kunst de moed erin houden. Daar hebben ze onze steun bij nodig. Dus: houd 1,5 meter afstand, maar ga kijken in de galeries, in de open studio’s en in de musea!”

Koning, paleis en hofhouding hadden alles uit de kast gehaald om de prijsuitreiking toch nog door te kunnen gaan. Willem-Alexander was blij “dat wij bij elkaar zijn om de beeldende kunst te steunen”, zei hij in zijn toespraak tot de dertig genodigden. Normaal zouden er 350 gasten zijn geweest.

“Dit is een ongelofelijk moeilijk jaar voor heel veel mensen, en zeker ook voor kunstenaars. Voor jonge kunstenaars al helemaal. Je zult dit jaar maar afgestudeerd zijn aan één van de academies. Géén eindexpositie. Geen trotse ouders die komen kijken. Geen feest met je vrienden na afloop. Nauwelijks mogelijkheden om je werk aan een groter publiek te laten zien”, somde de koning op.

LEES OOK:

Dit doet Máxima bij de VN

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP.