Koning slaat apache-piloot tot Ridder Militaire Willems-Orde

De agenda van koning Willem-Alexander en koningin Máxima is na de zomervakantie nog vrij leeg. Vandaag werd bekend dat het koningspaar op 31 augustus op het Binnenhof verwacht wordt voor de uitreiking van de Militaire Willems-Orde. Koning Willem-Alexander - grootmeester van de orde - zal majoor-vlieger Roy de Ruiter tot Ridder slaan.

De Ruiter is benoemd tot Ridder Militaire Willems-Orde 4de Klasse, net als zijn collega's Gijs Tuinman en Marco Kroon, die in de afgelopen jaren door respectievelijk de Koning en koningin Beatrix zijn benoemd. De 101-jarige Kenneth Mayhew is de enige nog in leven zijnde Ridder van de Militaire Willems-Orde die WOII heeft meegemaakt.

Volgens minister Ank Bijleveld van Defensie is De Ruiter "een heel rustige, betrokken en slimme militair. Heldendom vraagt erom iets heel specifieks te doen op uitzonderlijk moeilijke momenten." Wat die heldendaden precies zijn, wordt niet altijd tot in details bekendgemaakt. De 36-jarige vloog jarenlang een gevechtshelikopter, onder meer in Afghanistan. Op 31 augustus zal meer te horen zijn over de heldendaden die De Ruiter heeft verricht.