Koning Willem-Alexander

Koning opent nieuwe tentoonstelling Rijksmuseum

Willem-Alexander opent dinsdag een tentoonstelling in het Rijksmuseum in Amsterdam. De tentoonstelling Slavernij wordt vooralsnog vanwege corona de eerste weken alleen opengesteld voor scholen van het voortgezet onderwijs uit de regio.

De koning krijgt tijdens de ceremonie ook een rondleiding van de directeur van het Rijksmuseum, Taco Dibbits. Hoofd Geschiedenis en curator Valika Smeulders en de veertienjarige Yosina Roemajauw zullen daarbij ook aanwezig zijn. Roemajauw is de verteller van de kinder-audiotour bij de tentoonstelling en medeauteur van het magazine Slavernij en nu?, dat speciaal voor Slavernij is samengesteld. De koning spreekt ook met studenten die onder leiding van kunstenaars van het Instituto Buena Bista uit Curaçao aan een nieuw kunstwerk voor de tentoonstelling werken.

De tentoonstelling belicht aan de hand van tien persoonlijke verhalen slavernij in de Nederlandse koloniale periode die duurde van de zeventiende tot en met de negentiende eeuw. Het zijn verhalen over het leven in slavernij en het profiteren hiervan, verhalen van verzet en uiteindelijk ook van vrijheid. De tentoonstelling, waar uiteenlopende experts van buiten het museum op het gebied van geschiedenis, erfgoed en kunst aan meewerkten, laat diverse werken zien. Zo zijn er onder meer objecten, schilderijen en bijzondere archiefstukken te bekijken, maar zijn er ook gedichten en muziek te horen.

LEES OOK:

Zien: Máxima zingt uit volle borst mee met OG3NE ‌

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP.