Koning niet naar Winterspelen China

Koning Willem-Alexander laat de komende Olympische Winterspelen wegens corona aan zich voorbijgaan.

Dat zal flink balen zijn voor de sportliefhebber, die maar weinig Spelen verstek moest laten gaan. Hij heeft ‘al geruime tijd geleden’ besloten er niet heen te gaan, zei demissionair minister Ben Knapen van Buitenlandse Zaken in de Tweede Kamer.

De stap is genomen in het verlengde van de positie die is ingenomen bij de Zomerspelen in Tokio, aldus de minister. Daar bleef de koning ook weg. Als vanwege corona fans uit het buitenland niet welkom zijn, zou het volgens Knapen ‘een vreemd beeld zijn als één fan daarop zal worden uitgezonderd’.

Willem-Alexander is als erelid van het Internationaal Olympisch Comité vrijwel altijd aanwezig geweest bij het sportevenement, vaak ook met zijn gezin. Zo was hij in 2018 met koningin Máxima in Zuid-Korea voor de Olympische Winterspelen van Pyeongchang en vloog hij in 2016 met het hele gezin naar Rio de Janeiro voor de Olympische Zomerspelen.

Uitzondering

De enige uitzondering was in 2002, toen hij de Winterspelen in Salt Lake City miste vanwege zijn huwelijksreis met Máxima.

De beslissing komt in een tijd waarin steeds meer landen besluiten geen officiele delegatie te sturen, wegens de beroerde mensenrechtensituatie in de communistische dictatuur. Deze week liet de Amerikaanse president Biden weten weg te zullen blijven.

LEES OOK:

KONINGSPAAR WENST NEDERLANDSE SPORTERS OP OLYMPISCHE SPELEN SUCCES

Meer lezen over royals? Neem snel een (digitaal) abonnement op Royalty.

Bron: ANP