Placeholder

Koning neemt defilé 350-jarig Korps Mariniers af

Met een defilé op de grond en in de lucht vierde het Korps Mariniers zaterdag in Rotterdam zijn 350-jarig bestaan. Koning Willem-Alexander nam het defilé af.

Zo'n 2000 mariniers en veteranen namen deel aan de optocht over de Coolsingel. Verder reed modern, maar ook historisch materieel mee. Het luchtdefilé bestond uit zes helikopters en een C130 Hercules transportvliegtuig.

Op de grond liep ook een eenheid van de Britse Royal Marines mee. De Nederlandse mariniers werken al decennia nauw samen met hun Britse collega's. De commandant van de Royal Marines was ook aanwezig.

Lof

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie) prees de mariniers in haar toespraak. ''Zij zijn het die vaak als eerste het strijdtoneel betreden of een crisissituatie het hoofd bieden."

Zij verwees in haar toespraak ook naar de crises rond Europa zoals de oorlog in Syrië en de aanslagen in Parijs. Dat zal ons de komende jaren nog veel hoofdbrekens bezorgen, aldus de bewindsvrouw.

Het Korps blijft volgens haar een constante factor van belang. ''Op vele plekken – in binnen én buitenland – hebben zij een belangrijke bijdrage geleverd aan herstel van orde en stabiliteit. En ook in de toekomst zal veelvuldig een beroep op onze mariniers worden gedaan."