Placeholder

Video: ‘Nederland is meer dan 17 miljoen selfies’

In zijn kersttoespraak legde koning Willem-Alexander donderdag de nadruk op vrijheid en tolerantie, maar benadrukte ook de gezamenlijke verantwoordelijkheid. De toespraak viel verder op door het gebruik van moderne termen als 'selfies' en het feit dat de koning de tekst staand uitsprak.

Nederland ontleent zijn kracht aan eenheid en tolerantie, aldus Willem-Alexander. "Eenheid zonder verscheidenheid is verstikkend. Verscheidenheid zonder eenheid is los zand. Nederland is meer dan 17 miljoen selfies'', aldus de koning.

Willem-Alexander sprak ook over het verdriet na de vliegramp met de MH17, die voor "duizenden mensen in ons land en daarbuiten'' het kerstfeest overschaduwt. "Voor hen en allen die door leed getroffen zijn, is dit geen dag van licht, maar van leegte".

Krachtmetingen

Ook andere ontwikkelingen in de wereld, "aan de grenzen van Europa'', hebben volgens de koning hun weerslag op het leven in Nederland. Er vinden "felle krachtmetingen plaats'' en door het geweld zoeken "miljoenen mensen een veilig heenkomen''.

"Spanningen zetten ook onze samenleving onder druk, landelijk, maar ook dichtbij huis'', zei Willem-Alexander. Hij waarschuwde dat dit geen aanleiding mag zijn voor uitspattingen. "Hoe intens overtuigingen ook kunnen worden beleefd, ze zijn geen vrijbrief voor elk willekeurig gedrag. Wie een ander bedreigt, ontneemt die ander zijn gevoel van veiligheid, zijn gevoel 'thuis' te zijn."

De koning stelde de vraag of Nederland vandaag "de weelde van de vrijheid'' wel kan dragen. Deze vraag beantwoordde hij met een 'ja'. "Als we blijven beseffen dat onze vrijheid onze gezamenlijke verantwoordelijkheid is. En dat mensen alleen echt vrij kunnen zijn als zij zichzelf mogen zijn in een samenleving die accepteert dat mensen van elkaar verschillen.''

De integrale tekst is hier terug te lezen.