Placeholder

Koning met groot gevolg naar China

Koning Willem-Alexander reist volgende week met een enorm gevolg naar Peking, waar hij samen met koningin Máxima woensdag onder meer een ontmoeting en diner heeft met de Chinese president Xi Jinping. Het gaat slechts om een werkbezoek, en de koning is amper 24 uur in de Chinese hoofdstad, maar de bezetting is als die voor een staatsbezoek. Alleen de hofmaarschalk en de Chef van het Militaire Huis blijven thuis.

Het koningspaar wordt in China vergezeld door verantwoordelijk minister Halbe Zijlstra van Buitenlandse Zaken, en uiteraard ook door de Nederlandse ambassadeur in Peking, Ed Kronenburg. Dat is een goede bekende van de koning en koningin. Hij was eerder korte tijd grootmeester van koningin Beatrix en begeleidde hen als ambassadeur bij het staatsbezoek aan Frankrijk in maart 2016.

In het koninklijk gezelschap dat woensdagmorgen in China aankomt, bevinden zich verder onder anderen de huidige grootmeester Jan Versteeg, de directeur van het Kabinet van de Koning, Chris Breedveld, ceremoniemeester Simon van der Burg en algemeen secretaris Eric Verwaal. Die laatste is sinoloog en gaat mee vanwege zijn kennis en kunde van het Chinees en van de Chinese cultuur. Ook de RVD is royaal vertegenwoordigd, en zoals gebruikelijk bij uitstapjes buiten de deur zijn ook een hofdame en adjudant present.

De Chinese president ontvangt zijn Nederlandse gast, die hij in 2015 ook in Peking te gast had, in Zhongnanhai, het bij de Chinese leiders in gebruik zijnde complex naast de zogenoemde Verboden Stad.