Placeholder

Koning Jordanië en prins Abu Dhabi naar Den Haag

Koning Abdullah II Bin Al-Hussein van Jordanië en kroonprins Sheik Abdullah bin Zayed Al Nahyan van Abu Dhabi zijn maandag en dinsdag in Den Haag. Daar zullen zij de Nuclear Security Summit (NSS) bijwonen. Ook 14 presidenten en 16 premiers gaan naar de tweedaagse top, blijkt uit de donderdag gepresenteerde presentielijst.

Abdullah II en Abdullah bin Zayed Al Nahyan zijn de enige twee afgevaardigden van koninklijken bloede op de bijeenkomst. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima wonen de NSS niet bij, maar dineren maandagavond wel met delegatieleiders op paleis Huis ten Bosch in Den Haag. Ook minister-president Mark Rutte is daarbij aanwezig.

Naar de nucleaire top komen verder 3 vicepresidenten, 3 vicepremiers en 7 ministers van Buitenlandse Zaken. Daarnaast zijn er nog 6 landen op een ander niveau vertegenwoordigd. Zo stuurt Israël Yuval Steinitz, de minister van Inlichtingen en Strategische Zaken.

Het doel van de NSS is het wereldwijd voorkomen van nucleair terrorisme. De eerste NSS vond in 2010 in Washington plaats, de tweede in 2012 in Seoel. De Amerikaanse president Barack Obama vroeg Nederland de derde top te organiseren.