Naamloos

Koning is vaste deelnemer Veteranendag

Morgen zal koning Willem-Alexander als vanzelfsprekend aanwezig zijn in de Ridderzaal bij de aangepaste viering van Veteranendag. De koning is beschermheer en heeft sinds de eerste Veteranendag in 2005 geen enkele editie gemist. Deze week droeg hij bij zijn optredens buitenshuis de witte anjer, als symbool van erkenning en waardering voor de veteranen.

De  koning is vanaf het prille begin betrokken bij Veteranendag. Veteranen moesten het voor die tijd doen met deelname aan het Bevrijdingsdefilé in Wageningen, dat traditioneel werd afgenomen door zijn als ‘veteraan der veteranen’ omschreven grootvader prins Bernhard.

Door de jaren heen heeft Veteranendag een vaste vorm gekregen. De regering bestempelde de dag vanaf 2006 tot nationaal evenement en vaste onderdelen zijn samenkomsten op het Malieveld en de Ridderzaal en een defilé dat wordt afgenomen door Willem-Alexander, aanvankelijk als prins en sinds 2013 als koning. Vanwege de coronamaatregelen is daarvan dit jaar alleen een bescheiden plechtigheid in de Ridderzaal overgebleven. Op NPO1 zal dit rechtstreeks door de NOS worden uitgezonden.

Lees ook:

Prachtplaatjes van Alexia

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen