2020 12 13

Koning in shock: Zoveel zijn Nederlanders gemiddeld aangekomen

Willem-Alexander is geschokt door de slechte coronacijfers. Dat vertelde hij vrijdagmiddag tijdens een bezoek aan de Amsterdamse Roeivereeniging Willem III. Willem-Alexander ging langs bij de 139-jarige club om te horen hoe die zich dit coronajaar staande houdt. De koning sprak met sportbestuurders over de vraag hoe de sport in het algemeen overleeft en wat de gevolgen van alle sluitingen en beperkingen zijn voor de gezondheid.

Anneke van Zanen, voorzitter van NOC*NSF, bracht naar voren dat door de crisis alle Nederlanders samen vijftig miljoen kilo zwaarder zijn geworden. “We hebben vijftig miljoen kilo meer Nederlander.” Willem-Alexander vertelde dat hij zelf de laatste maanden meer is gaan sporten en bij een rondgang door het krachthonk van de roeiclub verklapte hij zelf ook in de ergometer te stappen. Maar dan in een minder geavanceerde dan die toproeier Simon van Dorp liet zien.

De beperkingen en frustraties kwamen tijdens het rondetafelgesprek naar voren. Van de duizenden studenten bijvoorbeeld die graag zouden trainen en roeien, en van de onmogelijkheid de regels te versoepelen. “De lockdown is dichterbij dan verruiming”, had Anneke van Zanen deze week geleerd bij een ontmoeting met minister-president Mark Rutte en sportminister Tamara van Ark.

LEES OOK:

Schattig: Zo vierde koninklijke tweeling uit Monaco hun zesde verjaardag

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP.