Koning hoort van agenten over bijzonder initiatief: ‘‘Gamen tegen de politie is populair’’

Vrijdagmiddag stond Willem-Alexander opnieuw stil bij “de meest gemiddelde gemeente van Nederland”, zoals hij Apeldoorn omschreef. In tegenstelling tot het bezoek in juni was de vervolgvisite “helaas niet fysiek” maar virtueel. De koning hoorde over verschillende steunpakketten en bijzondere initiatieven.

De reeks online gesprekken werd door burgemeester Ton Heerts geopend door te zeggen dat het een “gekke week” was geweest. Met de Tweede Kamerverkiezingen, het overlijden van PvdA-fractievoorzitter Ties Stam en de verwelkoming van een baby in Ugchelen die het inwonertal van de gemeente woensdag op 165.000 bracht was het een bewogen week voor Apeldoorn.

De koning prees het extra steunpakket dat de gemeente in het leven riep voor het lokale bedrijfsleven. Volgens de koning waren de vele voorbeelden mooi en creatief. Dat de gemeenteambtenaren met kerst in eigen stad te besteden vouchers hadden gekregen, riep bij Willem-Alexander de plagende vraag op of deze vorm van lokale munteenheid ook was gedekt door De Nederlandsche Bank.

De gemeente Apeldoorn probeert jongeren de coronacrisis door te helpen met verschillende programma’s. Willem-Alexander vroeg of elementen daarvan ook na de coronacrisis in stand gehouden kunnen worden. De problemen van de jongeren gaan natuurlijk niet zomaar weg en het zou volgens hem zonde zijn om wat nu is opgebouwd weer kwijt te raken. Het digitale werkbezoek werd afgesloten met een uitvoerige bijdrage van politiechef Henk Lindt. Die ging in op de aanpak van onder meer demonstraties en vertelde dat het contact met jongeren onder meer wordt gezocht tijdens game-avonden. “Gamen tegen de politie is populair.” Ook vertelde de politiechef over de handhaving van de verschillende coronaregels. “Handhaven met beleid”, noemde hij het.

LEES OOK:

5x royals die op elkaar lijken

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen