Naamloos

Koning gaat weer ambassadeurs ontvangen

Vanaf juli zijn nieuwe ambassadeurs weer welkom in Paleis Noordeinde om hun geloofsbrieven aan te bieden aan koning Willem-Alexander. Deze plechtigheid waarmee een ambassadeur officieel zijn werkzaamheden ontvangt is vanwege de coronacrisis sinds februari niet meer gehouden.

Er zullen wel wat aanpassingen zijn aan de ceremonie.  Zo zal de nieuwe ambassadeur zijn geloofsbrieven niet aan de koning overhandigen maar op een tafel voor Willem-Alexander neerleggen. Ook worden de diplomaat en diens partner niet zoals gebruikelijk door een kamerheer in een koets opgehaald, maar vindt het vervoer plaats met een hofwagen. Hoe groot de omvang kan zijn van de muzikale kapel die bij het paleis van het betreffende land het volkslied speelt, moet nog worden uitgewerkt.

Het is in Nederland gebruikelijk om nieuwe ambassadeurs zo snel mogelijk in te roosteren om hun papieren te overhandigen zodat ze aan de slag kunnen. Een nieuwe ambassadeur biedt het staatshoofd van het land waar hij is aangesteld twee brieven aan: de zogenoemde geloofsbrieven. In de eerste staat geschreven dat zijn voorganger inderdaad is teruggeroepen en in de tweede brief vraagt zijn eigen president of monarch – in het geval van Nederland aan koning Willem-Alexander – om de diplomaat goed te ontvangen en ‘geloof’ in hem of haar te hebben om de ‘uitstekende’ relaties te kunnen voortzetten.

Lees ook:

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen