Placeholder

Koning en koningin bij opening MH17-monument

Koning Willem Alexander en koningin Máxima openen maandag 17 juli het Nationaal Monument MH17 in Vijfhuizen. Die dag herdenken nabestaanden hun dierbaren die zijn omgekomen bij de vliegramp boven Oost-Oekraïne, dan precies drie jaar geleden.

Ook premier Mark Rutte, minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie) en de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer zijn bij de plechtigheid in het zogenoemde 'herinneringsbos' in de gemeente Haarlemmermeer. Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD).

Met vlucht MH17 van Malaysia Airlines kwamen in het oosten van Oekraïne alle inzittenden, onder wie 196 Nederlanders, om het leven.

Voortleven

Bij de besloten bijeenkomst worden zo'n 2000 nabestaanden uit binnen- en buitenland verwacht, liet de Stichting Vliegramp MH17 donderdag weten. Tijdens de herdenking, voor het eerst bij het monument, worden traditioneel de namen van alle slachtoffers genoemd door familieleden en vrienden.

De herdenking heeft dit jaar als thema 'voortleven'. Dat sluit aan bij de symboliek van het monument dat bestaat uit een gedenkteken en 298 bomen die staan voor groei, hoop en leven. Elk slachtoffer heeft een eigen boom met een naamplaatje. Het gedenkteken is een oog dat de hemel inkijkt met een grote stalen wand die staat voor de zwaarte van het verlies.

Tijdens het programma verzorgt de Luchtmachtkapel de muziek. Na afloop leggen de koning en koningin de eerste bloemen bij het gedenkteken. Daarmee openen zij symbolisch het monument.