Placeholder

Koning bij start jubileum Landmacht

De viering van het 200-jarig bestaan van de Koninklijke Landmacht begint donderdagmiddag 9 januari op Plein 1813 in Den Haag met een vaandelgroet aan koning Willem-Alexander. Dat laat de Rijksvoorlichtingsdienst weten.

's Middags arriveert de koning op Plein 1813 in een koets, geëscorteerd door de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso, de Regimentsfanfare Garde Grenadiers en Jagers, een detachement van de Koningscompagnie en een detachement van de Cavalerie Ere-escorte.

Nadat de koning heeft plaatsgenomen op het inspectiepodium marcheren de vaandel- en standaardgroepen langs. Aansluitend defileren de deelnemende eenheden voor de koning. Na het spelen van het Wilhelmus wordt het defilé afgesloten en ontvangt de koning uit handen van luitenant-generaal M.C. de Kruif het eerste exemplaar van het jubileumboek over 200 jaar Koninklijke Landmacht.

's Avonds is prinses Beatrix der Nederlanden aanwezig bij een jubileumconcert in de Koninklijke Schouwburg. Dat wordt uitgevoerd door Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso onder regie van Ruut Weissman. Met muziek, zang en verhalen worden de gasten meegevoerd door de geschiedenis van 200 jaar militair landoptreden voor het Koninkrijk der Nederlanden. Het stuk markeert tevens de bijzondere band met Den Haag. De Koninklijke Landmacht organiseert het concert in samenwerking met de gemeente Den Haag.