Koning Bezoekt Corona Afdeling En Overlegorgaan Voor Langdurige Zorg (pool)

Koning bezoekt corona-afdeling in beschermende kleding

Woensdagmiddag heeft Willem-Alexander werkbezoeken gebracht aan een verpleegafdeling voor coronapatiënten in Breda en aan het RONAZ, het zogenoemde regionaal overleg niet-acute zorg in Tilburg. De koning moest zelf ook beschermende kleding aan, inclusief overall en oogbescherming. Hij vond dat een goede ervaring, al was het nog lang niet de complete set die in ziekenhuizen gedragen moet worden.

De koning kreeg de gelegenheid om tijdens de rondleiding met zowel verpleegkundigen als patiënten te praten. Dat leidde tot een aantal goede gesprekken die ook meer tijd in beslag namen dan gepland. Willem-Alexander had aansluitend een gesprek over de zorg voor coronapatiënten op cohortafdelingen (groepsafdelingen), de mogelijkheden om het aantal bedden op die afdelingen op te schalen en over het vrijmaken en gebruiken van bestaande capaciteit uit de wijkverpleging. De koning wilde daarbij vooral weten wat de verschillen zijn tussen de eerste- en tweede golf van coronabesmettingen.

Vervolgens ging Willem-Alexander in Tilburg met het RONAZ in gesprek over het ontstaan van het overlegorgaan en over de gezamenlijke aanpak met het overleg voor acute zorg (ROAZ) om voldoende coronazorg te bieden, maar ook de reguliere zorg zoveel mogelijk te door te kunnen laten gaan. De koning nam daarvoor ook extra tijd. “Ik kijk niet op mijn horloge”, zei hij toen de gespreksleider met het oog op de tijd zenuwachtig werd.

De verwachtingen voor de komende periode – de kerst – en voor de langere termijn en het voorkomen van overbelasting van het zorgpersoneel, kwamen uitgebreid aan de orde. De onderlinge samenwerking werd het meest geroemd, en werd ook genoemd als winst voor de toekomst.

LEES OOK:

Máxima geniet van muzikale optredens van schoolkinderen

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP.