Placeholder

Koning aan tafel met 150 medejarigen

Koning Willem-Alexander heeft vrijdagavond in het Koninklijk Paleis in Amsterdam met 150 medejarigen getoost op "onze verjaardag". Dat deed hij bij het speciale verjaardagsdiner dat hij samen met koningin Máxima aanbood ter gelegenheid van zijn eigen vijftigste verjaardag een dag eerder. Het gezelschap zong daarna ook gezamenlijk "lang zullen wij leven".

Meer dan 11.000 mensen hadden zich eerder dit jaar opgegeven voor het bijzondere diner. Daar zaten veel dubbele opgaves bij of mensen die zich, zo zei de koning, "in de datum hadden vergist". Uiteindelijk moest een notaris uit 4500 namen loten. Vijftig plaatsen aan tafel waren er voor Nederlanders die net als Willem-Alexander op 27 april 1967 zijn geboren en honderd voor mensen met een ander kroonjaar.

De oudste gast was donderdag honderd jaar geworden, een op Sint-Maarten geboren en nu in Brunssum wonende vrouw. De gasten waren afkomstig uit heel Nederland, zo zei de koning in zijn korte humoristische toespraak. Maar ook uit Canada was een Nederlandse emigrant ingeloot, en die was speciaal voor het diner naar Amsterdam gekomen.