Placeholder

Kleinschalig programma voor koningspaar

Stilte voor de storm. Zo zou het koninklijk kennismakingsbezoek aan Sint Eustatius vrijdag kunnen worden omschreven. De Statianen maakten zich drukker over hun feestdag - zaterdag is het Statiadag - dan over de visite van de nieuwe koning en koningin. Het centrum van de hoofdplaats Oranjestad was met het oog op het feest rijkelijk versierd en overal stonden al kraampjes voor de verkoop van lekkernijen.

Er was bewust voor gekozen om het koninklijk bezoek niet te laten samenvallen met Statiadag, zodat alle aandacht ook naar het koningspaar zou uitgaan en de festiviteiten er niet voor veranderd hoefden te worden. Bovendien had Sint Maarten dan kunnen verlangen dat Willem-Alexander en Máxima niet op 13 november op bezoek zouden komen, maar 2 dagen eerder, op Sint Maartendag.

Sint Eustatius schotelde de bezoekers een kleinschalig programma voor, met het bijwonen van een science fair, bezoek aan een dagopvang voor baby's en peuters, en een uitstapje naar de Prins van Oranjeplantage, waar Willem-Alexander in 1987 ook al eens kwam kijken.

Prins Friso

De weduwe van de toenmalige eigenaar hield een emotionele toespraak, waarin ze onder meer verwees naar het samenvallen van de 25e verjaardag van het prinselijk bezoek met het overlijden van haar man en het ski-ongeluk van prins Friso. Ze condoleerde het koningspaar met het recente overlijden van Friso.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima vervolgen zaterdag hun rondreis op Bonaire. Het koningspaar arriveert om 10 uur vanuit Sint Maarten op vliegveld Flamingo. Aan het einde van de middag wordt doorgevlogen naar buureiland Curaçao, waar de reeks kennismakingsbezoeken maandag wordt voortgezet.

Bonaire

Bonaire is evenals de reeds bezochte eilanden Saba en Sint Eustatius sinds 2010 een bijzondere gemeente van Nederland. Dat betekent dat veel bestuurlijke zaken vanuit Den Haag worden geregeld, niet altijd tot genoegen van de politiek verdeelde eilandbewoners.

De onvrede over de gevolgen van de staatshervorming is echter minder groot dan 2 jaar geleden, toen demonstranten een bezoek van koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima aangrepen om een petitie aan te bieden. Willem-Alexander beloofde toen bij een volgend bezoek een afspraak te willen maken met de aanbieders om te zien of er vorderingen zijn gemaakt. Achter de schermen heeft de koninklijke familie ook daadwerkelijk de vinger aan de pols gehouden, lieten ingewijden weten.

Op Bonaire volgt het koningspaar het inmiddels gebruikelijke programma van gesprekken met bestuurders, een ontmoeting met schooljeugd, aandacht voor sociale programma's zoals een actie om obesitas terug te dringen en aandacht voor monumentenzorg.