Koning Opent Zonnepark Hollandia Nieuw Buinen

Kan de koning zomaar iedere gedetineerde vrijlaten?

Nee.

In een interview met De Telegraaf, in een reactie op zijn gratieverlening door de koning, doet Frank Masmeijer het voorkomen dat Willem-Alexander zich persoonlijk zijn lot heeft aangetrokken.

In een ver verleden, toen vorsten nog echt heersten, kon een koning zoiets doen. Die tijd ligt ver achter ons. De koning is een symbool, en in die hoedanigheid tekent hij stukken, maar de beslissingen worden elders genomen.

Gratie

Voor het verlenen van gratie gelden strakke regels. Gratie betekent om te beginnen niet altijd dat je wordt vrijgelaten, de koning kan je straf ook verminderen of veranderen.

Het is alleen mogelijk om gratie te vragen voor straffen die door de Nederlandse strafrechter zijn opgelegd en voor geldboetes hoger dan € 340. Ook moeten de omstandigheden waarin de veroordeelde verkeert zijn gewijzigd ten opzichte van de omstandigheden tijdens de uitspraak door de Nederlandse strafrechter. In het algemeen geldt: hoe zwaarder de straf, hoe kleiner de kans op gratie.

Zowel veroordeelde, als hun advocaat, reclasseringsambtenaar of familieleden kunnen een gratieverzoek indienen. Het Openbaar Ministerie en de rechtbank waar een veroordeling is uitgesproken adviseren vervolgens de minister, die dat advies vrijwel altijd overneemt.

Pas dan komt de koning er aan te pas. Die kan in theorie ingaan tegen een beslissing van de minister, maar daarmee zou hij een constitutionele crisis ontketenen.

LEES OOK:

KONING VERLEENT VEROORDEELDE COCAÏNESMOKKELAAR GRATIE

Meer lezen over royals? Neem snel een (digitaal) abonnement op Royalty.

Bron: Ministerie van Justitie en Veiligheid