Indonesië krijgt Javaanse dolk terug van Nederland

De dolk was jarenlang 'kwijt' maar is nu teruggegeven aan Indonesië.

Prins Diponegoro wordt in Indonesië als een held beschouwd. Hij leidde het verzet tegen het Nederlandse bestuur ten tijde van de Java-oorlog. In 1830 werd hij gevangengenomen.

Na grondig onderzoek is nu gebleken dat de dolk, of kris zoals het voorwerp ook genoemd wordt, in kwestie toebehoorde aan Diponegoro. Cultuurminister Ingrid van Engelshoven licht toe: “Ik ben blij dat grondig onderzoek, door Nederlandse en Indonesische experts, duidelijk heeft gemaakt dat dit de kris is waar zo lang naar is gezocht. Nu gaat deze kris weer terug naar het land waar hij thuishoort: Indonesië.”

In 1831, een jaar na het gevangennemen van de prins, werd de dolk door een kolonel van het Nederlandse leger cadeau gedaan aan Koning Willem I. Vervolgens belandde het in het ‘Koninklijk Kabinet van Zeldzaamheden’. Sinds 1883 lag het wapen in een depot van het Museum Volkenkunde, samen met zo’n 450.000 andere stukken, wat waarschijnlijk een verklaring is voor het ‘zoekraken’ van de dolk. Bovendien was de ‘administratie destijds een rommeltje’, meent museumdirecteur Stijn Schoonderwoerd.

Bron. ANP, NOS. Beeld: ANP

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen