Placeholder

Honderden beveiligen route van Máxima

Niet elke vertegenwoordiger van de Verenigde Naties die de provincie Lumpung op Sumatra bezoekt, zal dezelfde VIP-behandeling krijgen als koningin Máxima vandaag bij haar visite als speciaal pleitbezorger van de secretaris-generaal van de volkerenbond. Het leek er namelijk op dat alle verloven van politie, militairen, burgerwacht en wat de provincie nog meer aan geüniformeerde manschappen kon optrommelen, waren ingetrokken om het koninklijk VN-bezoek in goede banen te leiden.

Op elke hoek van de straat, bij iedere zijweg, op drukke punten en bij de tientallen gaten in de soms op een Indonesische variant van Emmentaler kaas gelijkende weg, stond wel een man, en af en toe een vrouw. Alle verkeer werd tegengehouden om vrij baan te maken voor de lange stoet met Máxima, haar gevolg en nog veel meer Indonesische beveiligers, te herkennen aan hun kleurrijke en fraaie batik hemden.

Nieuwsgierig keek de plattelandsbevolking toe, waarbij niet vergeten werd om met de telefoon opnamen te maken van de voorbijflitsende auto's en busjes. De rode nummerplaat met daarop 'Netherlands' verraadde in elk geval de herkomst van de verder onbekende bezoeker. Op enkele plekken waren hele scholen uitgelopen om de stoet te zien, en te zwaaien naar de mysterieuze vrouw achter het deels getinte glas.

Indonesië houdt nieuwsgierigen het liefst op flinke afstand bij dit soort uitstapjes van hoogwaardigheidsbekleders, terwijl de koningin juist op veldbezoek gaat om de lokale bevolking te ontmoeten en van hen te horen hoe het staat met de toegankelijkheid van financiële diensten. Ze wil de werkelijkheid toetsen aan de soms ronkende rapporten van overheden en banken, en nam ook van Sumatra tal van aanbevelingen mee die gedeeld zullen worden met verantwoordelijke ministers en president Widodo.

Zij hebben zelf aan Máxima gevraagd om op bezoek te komen en de vinger op eventuele zwakke plekken te leggen. Indonesië beloofde zichzelf dat driekwart van de bevolking tegen 2019 toegang zal hebben tot diensten als verzekeringen, sparen, lenen en geld overmaken. Op dit moment is dat maar de helft van de miljoenenbevolking, dus er moet nog veel gebeuren wil Widodo zijn ambitieuze plan kunnen realiseren. De hulp en het advies van de koningin zijn daarbij meer dan welkom. Dan is het uitrollen van de rode loper en het oproepen van honderden wegbewakers een kleine moeite.