Placeholder

Hollande ontvangt vorstelijke telegrammen

Enkele tientallen presidenten, koningen en hoogwaardigheidsbekleders hebben per telegram hun steun betuigd aan de Franse president François Hollande. Dat meldt directeur Rob van Hoof van Telegram.nl uit Alteveer donderdag. Omdat het Groningse bedrijf de Franse telegramlijn beheert, gaan alle telegrammen voor Frankrijk via Alteveer.

Vooral van koningen en prinsen uit Arabische landen komen veel steunbetuigingen, zei Van Hoof. Hij wil geen namen van afzenders noemen. Ook over de inhoud van de telegrammen zegt hij niets.

Vanuit Europa kreeg Hollande steun van enkele regeringsleiders en ministers. Koning Willem-Alexander liet woensdag ook weten diep geschokt te zijn door de aanslag. De koning bracht in zijn reactie zijn medeleven en condoleances over aan president Hollande.

Koninklijk medeleven

Buckingham Palace liet weten dat koningin Elizabeth en prins Philip hun oprechte deelneming hadden betuigd met de slachtoffers en gewonden van de aanslag woensdagmorgen. ''We sturen onze gedachten en gebeden naar iedereen die is getroffen'', aldus de Britse vorstin.

Koningin Noor van Jordanië wees via Twitter op de wereldwijde solidariteit met Charlie Hebdo en de aandacht voor hun cartoons, die niet alleen moslims op de hak namen maar ook joden en christenen. ''Het is een tragedie voor iedereen die mensen heeft verloren en vanwege de angst voor de islam en moslims'', schreef de weduwe van koning Hoessein.

België

''Onze gedachten gaan uit naar de Franse natie en nabestaanden bij aanslag Charlie Hebdo. Sterkte tijdens deze momenten van rouw en leed'', is de boodschap van de Belgische koning Filip, die door het paleis ook via Twitter is verspreid.

Prins Albert II, die met Monaco een nationale feestdag vierde vanwege de presentatie aan de bevolking van zijn pas geboren tweeling, was een van de eersten die reageerde op de bloedige aanslag in Parijs, waarbij twaalf mensen het leven verloren. Albert sprak namens zichzelf, zijn familie en de bevolking van het prinsdom zijn ontsteltenis uit over de barbaarse aanslag.

Graaf van Parijs

Ook Henri, graaf van Parijs en één van degenen die aanspraak maken op de Franse troon, sprak zich woensdag meteen uit. ''Mijn hart gaat uit naar de families van de slachtoffers van Charlie Hebdo. Tegen deze barbarij die ons overspoelt'', aldus de graaf. Zijn kleinzoon prins Charles-Philippe, hertog van Anjou, sloot zich daarbij aan. ''Woorden schieten tekort om de gruwel van de aanslag van vandaag te beschrijven'', twitterde de prins.

De Italiaanse prins Emanuele Filiberto reageerde eveneens meteen via Twitter en uitte zijn solidariteit met het satirische weekblad.