Placeholder

Hof ontkent betrokkenheid Máxima bij baan zus

De nieuwe Argentijnse president Mauricio Macri ligt onder vuur omdat hij een baantje heeft gegeven aan de 31-jarige zus van koningin Máxima, Inés Zorreguieta.

In een aantal Argentijnse media wordt haar aanstelling voor omgerekend 2760 euro bruto per maand niet alleen als vriendjespolitiek gehoond, maar ook in strijd met Macri's beleid. De centrumrechtse president probeert juist af te komen van de talrijke ambtenaren die door zijn linkse voorgangers zijn aangesteld zonder dat er dingen voor hen te doen zijn.

Onder de presidenten Néstor Kirchner en Cristina Fernández de Kirchner werden volgens critici van de Kirchners vele duizenden ambtenaren benoemd op functies zonder echte taken. Ze worden ook 'ñoquis' genoemd, naar een gerecht dat traditioneel aan het eind van de maand op tafel komt, vlak voor de salarissen worden uitbetaald. Macri's in december aangetreden regering wil de 'ñoquis' ontslaan.

Bijzondere aanstelling

Maar Inés Zorreguieta zou er nog eentje zijn. Het is ook niet helemaal duidelijk wat zij, in eerste instantie acht maanden lang, doet als 'directeur van het kantoor receptie van de algemene directie van de administratie van de uitvoerend secretaris van de Nationale Raad ter Coördinatie van de Sociale Politiek van de President'. Het is een heel bijzondere aanstelling, omdat ze volgens de officiële stukken helemaal 'niet aan de minimale functie-eisen voldoet'.

Het Nederlandse Koninklijk Huis heeft woensdag in een reactie beklemtoond dat koningin Máxima geen enkele rol heeft gespeeld bij de benoeming van Inés Zorreguieta in de Argentijnse raad voor coördinatie sociaal beleid.