Koningspaar Brengt Streekbezoek Aan Zuidoost Fryslan

Het koningspaar maakt kennis met Skûtsjesilen

Willem-Alexander en Máxima hebben hun streekbezoek aan Zuidoost-Fryslân donderdagmiddag afgesloten in De Feanhoop in de gemeente Smallingerland. Na de Friese les eerder op de middag in Drachten was het nu tijd om kennis te maken met het traditionele Skûtsjesilen.

Sinds deze zomer behoort dat tot het Immaterieel Erfgoed van Nederland, een goede gelegenheid voor Willem-Alexander en Máxima om de kennis over dit sportieve en historische Friese visitekaartje op te frissen. Bovendien was een verjaardagsbezoek op zijn plaats want de ‘Sintrale Kommisje Skûtsjesilen’ bestaat dit jaar 75 jaar.

Het koningspaar maakte aan boord van het startschip ‘Zevenwolden’ een zonovergoten korte vaartocht langs veertien prachtig achter elkaar liggende skûtsjes, die als teken van respect tijdens het voorbijvaren de fok lieten zakken. Vanaf het Friese statenjacht Friso werd het koninklijk gezelschap met een saluutschot begroet.

Willem-Alexander en Màxima vertelden in het algemeen dat het niet altijd was meegevallen om in de soms beperkte ruimte afstand te houden, zoals de coronaregels voorschrijven. “We komen hier vaak”, zei koningin Máxima over Friesland, maar de hernieuwde kennismaking in het eerste streekbezoek in ‘coronatijd’ was goed bevallen. “Goed dat we het hebben doorgezet”, vond de koning.

LEES OOK:

Willem-Alexander en Màxima leren ‘Frysk’

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP.