Placeholder

Griekse kamervragen over vakantiehuis koning

Het Griekse kamerlid Nadia Valavani heeft kamervragen gesteld over de bouw van de aanlegsteiger voor het zomerhuis van koning Willem-Alexander. Haar linkse oppositiepartij Syriza is bang dat de speciaal verleende toestemming zal leiden tot veel meer bouwactiviteiten.

"De Griekse ministers hebben hun handtekening gezet onder een illegaal document", zegt Valavani tegen RTL Nieuws. "Ze hadden de koning nooit toestemming mogen geven om in zee te bouwen." Volgens haar verbieden Griekse wetten privépersonen dit soort bouwwerken te maken. Alleen de staat mag in zee bouwen.

Koning Willem-Alexander kreeg uiteindelijk toch toestemming om te bouwen. De betonnen steiger ligt er inmiddels. "We zijn ongerust. Tot nu toe waren de Griekse stranden beschermd. Maar de regering wil dit veranderen om Europa van dienst te zijn."

Valavani is niet erg hoopvol dat ze antwoord krijgt op haar vragen. "De ministers moeten binnen 20 dagen antwoorden, maar als ze het niet doen, dan hebben we als parlementariërs geen enkel middel om ze te dwingen dat toch te doen."