Exterieurs Van Paleis Soestdijk

Goed nieuws voor nieuwe eigenaar paleis Soestdijk

De nieuwe paleis Soestdijk-eigenaar De MeyerBergman Erfgoed Groep heeft een mooie meevaller! De provincie Utrecht heeft namelijk besloten 4 miljoen euro subsidie te verlenen voor de restauratie van het paleis en bijbehorende landgoed. De provincie bestempelt deze als ‘erfparel’ en haalt het geld uit het provinciale Fond Erfgoedparels.

Al jaren kampt paleis Soestdijk met achterstallig onderhoud, zowel in het gebouw als in het park en bijbehorende bos. De nieuwe eigenaar die het paleis in 2017 kocht van het Rijksvastgoedbedrijf heeft ambitieuze plannen voor de restauratie en exploitatie van Soestdijk dat tot 2004 werd bewoond door oud-koningin Juliana en prins Bernhard. Om de plannen te realiseren is meer dan alleen subsidie nodig. Er is ook voorzien in de bouw van woningen ter hoogte van het voormalige Marechausseeterrein op enige afstand van het paleis. Daarvoor moet echter een aantal bomen worden gekapt, hetgeen zowel bij de koninklijke familie – de prinsessen Irene en Margriet – als bij omwonenden verzet oproept. Een petitie tegen die plannen is al drieduizend keer getekend.

Het geld komt echter niet zomaar, want er zijn wel wat voorwaarden aan verbonden laat de provincie weten. Dan gaat het om publieke toegankelijkheid van paleis Soestdijk, cofinanciering, de inzet van leerlingenplaatsen om ervaring op te doen bij restauratiewerk en de betrokkenheid van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Het geld komt ook pas beschikbaar nadat de gemeente Baarn de onherroepelijke omgevingsvergunning voor Soestdijk heeft afgegeven. Dat zou komend jaar moeten gebeuren, maar verschillende organisaties willen dat verhinderen. Paleis Soestdijk ging begin dit jaar voorlopig voor het laatst open voor publiek, maar eind november kreeg het iconische gebouw een bijzondere tijdelijke bewoner: Sinterklaas nam er na zijn intocht in Nederland zijn intrek.

LEES OOK:

Charles en Camilla in vaccinatieziekenhuis

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP.