Foto en video: Staatsbezoek aan Denemarken begonnen

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn dinsdag begonnen aan hun staatsbezoek aan Denemarken. Op het vliegveld van Kopenhagen werden ze verwelkomd door koningin Margrethe, prins-gemaal Henrik en bijna de gehele koninklijke familie. De Deense vorstin wilde daarmee al meteen het belang van het staatsbezoek van haar petekind onderstrepen.

De Deense kroonprins Frederik en zijn broer prins Joachim hadden hun stropdassen aangepast voor het staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Dinsdagochtend op het vliegveld van Kopenhagen droegen beiden een oranje stropdas ter ere van de komst van het Oranje-koningspaar.

Koningin Máxima droeg kleding van de Deens-Nederlandse ontwerper Claes Iversen (Aarhus, 1977). HIj groeide op in Denemarken, maar verhuisde naar Nederland om een modelabel op poten te zetten, wat hij succesvol deed. Iversen ontwierp onder meer de herinneringspenning ter gelegenheid van de inhuldiging van koning Willem-Alexander en de bruidsjurk van Viktória Cservenyák, de echtgenote van prins Jaime.

Het was een hartelijke ontvangst op het zonnige, maar zeer koude en winderige vliegveld, waar koningin Margrethe met haar familie de Nederlandse gasten opwachtte. Kroonprinses Mary en de prinsessen Marie en Benedikte lieten hun omhelzingen volgen door een diepe kniebuiging. Deze zogenoemde reverence is aan het Nederlandse hof al onder koningin Juliana afgeschaft, maar onder andere in Denemarken, Spanje en Groot-Brittannië hoort het nog tot de gebruiken.

Video: de ontvangst op de luchthaven van Kopenhagen:

Koning Willem-Alexander inspecteerde samen met koningin Margrethe, zijn peettante, de erewacht alvorens met haar naar Fredensborg Slot te rijden voor een tweede ontvangst en een kort privégesprek. Daarna gaan Willem-Alexander en Máxima terug naar de hoofdstad voor een ontmoeting met minister-president Helle Thorning-Schmidt en een lunch met Deense en Nederlandse zakenlieden.

Video: aankomst bij Paleis Fredensborg:

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen