Placeholder

Foto en video: Staatsbanket in Kopenhagen

Het Deense hof kent wat betreft luister en glans zijn gelijke niet in Europa, met uitzondering misschien van het veel grotere Britse hof. In Christiansborg Slot moesten dinsdagavond de lichten worden gedimd om te zorgen dat de schittering van het tafelzilver en de juwelen van de gasten niet iedereen zou verblinden. Koningin Margrethe wenste een onvergetelijk staatsbanket en haar wensen werden tot het laatste streepje door de ø uitgevoerd.

Koningin Máxima voelde goed aan wat van haar in deze bijzondere omgeving werd verwacht. Ze droeg voor het eerst sinds de inhuldiging in 2013 de spraakmakende jurk van Jan Taminiau waarmee ze toen zoveel indruk maakte. Maar de Deense kroonprinses Mary deed met haar crèmekleurige robe niet veel voor vriendin Máxima onder, zo oordeelden de in groten getale opgekomen Deense media.

Het staatsbanket werd door de Deense televisie uitgezonden en de 'roerende, persoonlijke' toespraak van Willems-Alexanders peettante koningin Margrethe maakte ook op de Denen indruk. "U kent mij al mijn hele leven", zei de koning eveneens liefdevol tot de koningin. "Bijna 48 jaar geleden stond u als mijn peetmoeder bij het doopvont in de Sint Jacobskerk in Den Haag. Nu zijn wij hier bij U op staatsbezoek. Heel vaak was ik al in Denemarken, maar voor mij persoonlijk is dit toch een speciaal moment", voegde hij eraan toe.

Aan de lange tafels in Christiansborg zaten ook de voetballers Frank Arnesen en Søren Lerby, en de actrice Birgitte Hjort Sørensen die bekendheid geniet door haar rol als journalist in de populaire tv-serie Borgen.

 

Queen Máxima stunning in inaugurationdress by Jan Taminiau

Een video die is geplaatst door mvdl69 (@marcvanderlindenroyalty) op