Foto’s: Máxima’s tweede dag in Bangladesh

Koningin Máxima heeft tijdens een ontmoeting met de pers in Bangladesh geen antwoord gegeven op een vraag over de veiligheidssituatie in het land. Lokale media vroegen naar haar oordeel omdat Bangladesh na recente terroristische aanslagen, die deels waren gericht op buitenlanders, door veel bezoekers wordt gemeden. Zo annuleerde onder meer het Australische cricketteam een reis naar het Zuid-Aziatische land.

Dat de Nederlandse koningin, in haar functie als VN-gezant, wel is gekomen, wordt daarom zeer gewaardeerd. Vandaar ook de vraag aan Máxima wat ze van de situatie vond. De koningin wilde het echter alleen hebben over haar VN-werk en de toegankelijkheid van financiële diensten in Bangladesh. Op dat gebied was er in elk geval nog veel vooruitgang te maken, zo zei Máxima tijdens een bezoek buiten Dhaka.

Haar excursie ging dinsdagmorgen naar Nederlandse maatstaven gemeten, gepaard met een enorme veiligheidsoperatie. De koningin reed in een zwaar bewapend konvooi, over grotendeels schoongeveegde wegen. Rond de kledingfabriek en het kledingatelier dat ze bezocht, waren winkels gesloten en mochten omwonenden zelfs niet op hun eigen balkon toekijken. De met geweren bewapende politie had daar ook positie gekozen.

Bangladesh wilde duidelijk geen enkel risico nemen bij het uitstapje van Máxima, al waren de maatregelen naar lokale maatstaven niet ongebruikelijk. Voor premier en president gebeurt het ook. Het afsluiten van de verkeerswegen had ook een praktische reden. Het verkeer in Dhaka staat muurvast. Zonder wegafsluiting was er geen doorkomen aan en was het veldbezoek niet mogelijk geweest.

Máxima slaat mooie rok af

Jharna Islam keek even teleurgesteld toen koningin Máxima dinsdagmorgen het aanbod van een door haar kledingatelier gemaakte rok afsloeg. Er was enige uitleg nodig om Jharna duidelijk te maken dat Máxima het als compliment bedoelde, en eigenlijk als geschenk teruggaf.

Natuurlijk vond de koningin de rok prachtig, maar die kon veel beter gewoon worden verkocht en met de opbrengst kon Jharna iemand helpen met haar onderwijs. "Er zijn nog zoveel mensen die het geld goed gebruiken", wist Máxima, die het kleine atelier aan de rand van Dhaka bezocht tijdens een excursie bij haar werkbezoek aan Bangladesh.

Jharna was dolgelukkig en zeer trots op het koninklijk bezoek. Ze kon haar handen ook niet van de koningin afhouden, en streelde voortdurend bewonderend de arm van Máxima. Die vroeg honderduit over het kleine modebedrijf, dat Jharna in een aantal jaren met strategisch gebruik van microfinanciering had opgezet.

Máxima was niet alleen geïnteresseerd in de kleurige, vaak prachtig geborduurde kleding, maar ook in de financiële huishouding van Jharna's bedrijf. Ze wilde weten of ze kon sparen en of ze een verzekering had, hetgeen in Bangladesh meestal niet het geval is en ook bij Jharna nog niet tot de mogelijkheden behoorde.

"Er is op dat gebied nog veel werk te doen", wist de koningin, die als speciaal pleitbezorger van de VN kijkt in hoeverre financiële diensten voor iedereen goed toegankelijk en betaalbaar zijn. Bij Jharna was dat deels het geval, en ze maakte ook gebruik van mobiel bankieren, maar op ander gebied waren er hiaten. "Een verzekering is belangrijk, ook voor uw werknemers", aldus Máxima.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen