Placeholder

Foto’s: Beatrix bij rouwplechtigheid Von Weizsäcker

De door prinses Beatrix bijgewoonde rouwplechtigheid voor de Duitse oud-bondspresident Richard von Weizsäcker in de Berliner Dom is afgelopen. De 1400 genodigden bij de korte religieuze plechtigheid en aansluitende ‘Staatsakt’ woonden na afloop een militaire ceremonie bij.

De militaire ceremonie vond voor de kerk plaats, daarna werd het stoffelijk overschot naar de begraafplaats in Zehlendorf gebracht.

Prinses Beatrix was ook bij het militaire deel van de plechtigheid en had plaats direct achter de familie van de oud-president op de trappen van de Dom. De Duitse bondspresident Joachim Gauck had in samenspraak met de familie besloten een ‘Staatsakt’ te houden, een rouwplechtigheid in de kathedraal. Bij een staatsbegrafenis vindt de plechtigheid aan het graf plaats.

Verzoening

Gauck sprak over Von Weizsäcker als ‘vader des vaderlands’, een man die 'het juiste zei en het juiste deed.' Hij had niet alleen voor verzoening gezorgd met de oosterburen, maar ook met de buurlanden in het westen, aldus Gauck.

Von Weizsäcker was president van 1984 tot en met 1994, de periode waarin Duitsland herenigd werd. Prinses Beatrix en prins Claus hadden goede contacten met de op 31 januari op 94-jarige leeftijd overleden Von Weizsäcker, die in 1991 hun gastheer was tijdens een bezoek aan Berlijn.

Bij de uitvaartplechtigheid was ook minister van staat Ruud Lubbers aanwezig, en tal van andere buitenlandse gasten onder wie de hertog van Kent, de Britse oud-premier John Major, de president van Oostenrijk en de Poolse oud-president Lech Walesa.

Boven: prinses Beatrix met de Hertog van Kent.

Boven: prinses Beatrix (tweede rij links) op de trappen van de Berliner Dom.

Boven: prinses Beatrix met minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier en bondskanselier Angela Merkel.