Willem-Alexander laat vakantierust niet verstoren door medailles

De Belgische koning Filip laat deze dagen regelmatig van zich horen. Telkens wanneer België bij de Europese kampioenschappen die in verschillende sporten tegelijk worden gehouden, een medaille wint, volgt er via sociale media in twee talen een felicitatie. Vrijdagavond nog na de bronzen plak van Marten Van Riel bij de triatlon. ,,Trots!”, voegde het paleis er namens de koning aan toe.

Zijn Nederlandse collega koning Willem-Alexander heeft het rustiger. Niet omdat Nederland bij onder meer zwemmen, turnen, wielrennen en atletiek, geen eremetaal heeft binnengehaald – integendeel – maar omdat er voor Europese medailles geen gelukwensen de deur uit gaan.

,,Gouden medaillewinnaars van WK’s en Olympische Spelen krijgen doorgaans een directe felicitatie”, zo verduidelijkte de Rijksvoorlichtingsdienst vrijdag desgevraagd het koninklijk beleid. Dat scheelde de adjudanten die de voorbije dagen dienst hadden een hoop werk, want Nederland stond vrijdagavond op 32 medailles, waaronder twaalf gouden.

De koning, die samen met Máxima dus wel de hockeyvrouwen feliciteerde met hun wereldtitel, heeft overigens nog wel een andere 'beloning' achter de hand: de tweejaarlijkse uitblinkerslunch, waarvoor Nederlanders worden uitgenodigd die in hun discipline, werk of hobby een bijzondere prestatie hebben geleverd.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen