Queen Maxima Visits Uwv

Dit vindt Máxima écht van de Nederlandse taal

Donderdagochtend heeft Máxima als ervaringsdeskundige deelgenomen aan een digitaal gesprek over het eenjarige project ‘Kletsmaatjes’ van de stichting ‘Het Begint met Taal’. De koningin kon haar eigen ervaringen met het leren van Nederlands koppelen aan die van de vrijwilligers die nieuwkomers digitaal hulp geven met de Nederlandse taal. “Niet alleen beginnen met taal, maar blijven oefenen”, was wat Máxima zelf had geleerd. Daarnaast noemde ze het een taai vak.

De stichting ‘Het Begint met Taal’ die in 2008 is opgericht, is in feite een uitwerking van dat streven maar dan voor alle 600.000 nieuwkomers in de samenleving. In coronatijd is er een nieuwe werkwijze bij gekomen: de ‘kletsmaatjes’. Fysieke ontmoetingen zijn noodgedwongen vervangen door digitale gesprekken. Zelf ging ze in haar kennismakingstijd op stap met het Grote Van Dale-woordenboek maar door de digitalisering is het veel makkelijker geworden. Google Translate is altijd binnen handbereik als je een woord niet kent, vertelde ze.

Volgens Máxima praat je in de begintijd ook veel met “handen en voeten”. Ze vroeg vrijwilligers en deelnemers aan Kletsmaatjes hoe ze dat oplosten nu ze elkaar alleen online zien, en of de digitale sfeer niet beperkend was. Dat bleek mee te vallen, vertelde rechtenstudent Floris van Eck en het had als voordeel dat woorden die moeilijk waren ook tijdens het gesprek geappt konden worden. Máxima wist dat wanneer je een woord leest en schrijft het beter wordt onthouden.

Máxima verklapte dat ze Nederlands “een taaie taal” vond. Nederlands leren vergde veel doorzettingsvermogen. In de gesprekken bleek ook wel dat ze zelf ook nog weleens over woorden en uitspraak struikelde, of niet altijd meteen goed werd begrepen. Met nieuwkomer Ojay Brown leidde dat tot een vermakelijk misverstand. “Hoe gaat het?”, vroeg Máxima, vragend naar zijn ervaringen met Kletsmaatjes. “Het gaat goed, hoe gaat het met jou?” was zijn antwoord. Brown dacht dat de koningin naar zijn welzijn vroeg. Het gewenste antwoord kwam er in tweede instantie toch. “Ik ben beter met de taal.”

LEES OOK:

Bijzonder: Queen schrijft persoonlijke brieven

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP.