Koningspaar Brengt Streekbezoek Aan Zuidoost Fryslan

Deze partij begint rechtszaak over macht van de koning

Niet iedereen is fan van het koningshuis. Dat blijkt maar weer uit de rechtszaak die is aangespannen om de macht van de koning in te perken. Volgens het Republikeins Genootschap zou de koning namelijk geen macht moeten hebben. Ze zijn een crowdfundingsactie gestart voor steun bij het proces.

“Veel Nederlanders denken dat de koning geen macht heeft. Dat is niet het geval. Lees maar eens de Grondwet. Of de koning gebruik maakt van zijn macht en invloed kunnen we heel lastig controleren. Daarbij gaat het ons niet om de persoon, maar om het principe; de scheiding der machten is belangrijk in een democratische rechtsstaat”, is te lezen op de website van het genootschap.

De bemoeienis van de koning bij de rechtsgang in Nederland moet in alle opzichten verdwijnen, zegt nieuwe voorzitter Floris Müller in het AD. Een strikte scheiding tussen wetgevende, uitvoerende en rechtsprekende macht valt volgens Müller niet af te dwingen bij de rechter. “Maar wel het recht op eerlijk proces, zoals omschreven in artikel 6 van het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens. En dat recht komt in het geding als één persoon, in dit geval ons staatshoofd, aantoonbaar veel te veel macht heeft.”

LEES OOK:

Prachtige plaatjes van prinses Grace Kelly van Monaco

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP.