Denen kijken uit naar Nederlands staatsbezoek

Het aanstaande staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan Denemarken leeft erg in het gastland. Zo ruimt de Deense televisie volgende week behoorlijk wat tijd in om verslag te doen. Dat blijkt uit de programmagegevens van DR1 en TV2.

De publieke omroep DR zendt dinsdag, de eerste dag van het bezoek, 's avonds een samenvatting uit van een halfuur. Daarin wordt vooral aandacht besteed aan het staatsbanket dat koningin Margrethe in Christiansborg Slot aanbiedt aan het bezoekende Nederlandse koningspaar. De Deense koninklijke familie is daarbij bijna voltallig aanwezig.

TV2 begint al een uur eerder met de uitzending rond het staatsbanket, 'Gallamiddag' in het Deens. De omroep heeft er zeventig minuten voor uitgetrokken, waarbij ook de ontvangst van de genodigden en de speeches bij het diner worden uitgezonden.

In Nederland zendt de NOS donderdagavond op NPO2 om 19.20 uur een samenvatting van het bezoek uit. Blauw Bloed besteedt er volgende week zaterdag aandacht aan.

Spoedcursus Nederlands koningshuis

De lezers van het Deense weekblad Billed Bladet hebben deze week een spoedcursus gekregen over de Nederlandse spelregels rond het koningshuis, Dat er namens het hof een mediacode wordt gehanteerd bijvoorbeeld. Die verbiedt publicatie van in de privésfeer gemaakte foto's. Ook mag de koning niet rechtstreeks worden geciteerd. Uitspraken moeten aan hem worden toegeschreven. Dat betekent dat geschreven moet worden: volgens Willem-Alexander was het mooi weer. En niet: de koning zegt: 'het is mooi weer'.

De afspraak houdt verband met de ministeriële verantwoordelijkheid. De premier is verantwoordelijk voor alle publieke uitspraken van het staatshoofd. Als die niet letterlijk worden weergegeven, is er meer speelruimte, maar in het buitenland wordt daarvan maar weinig begrepen.

Ook bij Billed Bladet niet, want ondanks de uitleg aan de lezers, wordt koning Willem-Alexander in het blad zes pagina's lang uitvoerig geciteerd en ook op de website laat het weekblad zaterdag de koning in eigen woorden bijvoorbeeld vertellen over het katholieke geloof van Máxima.