Placeholder

Curaçao bereidt zich voor op feest met koning

Op het Brionplein in het hartje van Willemstad wordt zondagmorgen (plaatselijke tijd) gewerkt aan de opbouw van de tribunes en stellages voor het grote muzikale onthaal van koning Willem-Alexander en koningin Máxima maandagavond. Het koningspaar is al op Curaçao, maar heeft zondag een rustdag ter voorbereiding op de tweede helft van hun uitgebreide kennismakingsbezoek aan het Caraïbisch deel van het koninkrijk.

Curaçao is het vijfde en voorlaatste eiland dat wordt bezocht. Het is een van de vier landen binnen het koninkrijk, naast Nederland, Aruba en Sint Maarten. Het is van de Caraïbische eilanden ook het grootste en heeft met 150.000 inwoners ook de grootste bevolking. Curaçao was tot de ontbinding van de Nederlandse Antillen in 2010 ook het regeringscentrum van dit deel van het koninkrijk.

Curaçao heeft een wat ambivalente houding ten aanzien van Nederland. Regelmatig wordt geroepen om volledige onafhankelijkheid, een geluid dat in Den Haag de laatste jaren met instemming is ontvangen. Curaçao geldt daar als lastig, en losmaking van Nederland zou een einde maken aan het gekibbel met Willemstad.

Op Curaçao staat de koninklijke familie wel in hoog aanzien. Koningin Beatrix heeft zich altijd met hart en ziel ingezet voor alle delen van het koninkrijk en haar 'haarspoeling' in 1999 door een golf zeewater tijdens orkaan Lenny, heeft de bijzondere band nog eens versterkt. Koning Willem-Alexander die ook tijdens zijn diensttijd bij de marine op het eiland verbleef, heeft dezelfde instelling als zijn moeder en zal de komende dagen ook bijzondere aandacht schenken aan Curaçao.