Placeholder

Christina ruim 7 miljoen rijker

Er is ruim 6 miljoen euro betaald voor een houtskooltekening van Rubens die in het bezit was van prinses Christina. Bij het beroemde veilinghuis Sotheby's in New York werd het kunstwerk vanmiddag geveild.

De geschatte waarde van het kunstwerk was zo'n 3 miljoen euro. Het bieden bij veilinghuis Sotheby’s ging tussen een man in de zaal en iemand via de telefoon die het eindbod uitbracht. Wie er aan de andere kant van de lijn zat, is onduidelijk. Er is al wekenlang commotie over de veiling. De jongste zus van Beatrix, prinses Christina, heeft namelijk niet bij Nederlandse museumdirecteuren gepolst of daar interesse was in de beroemde Rubens-tekening. Ze koos direct voor het veilinghuis in New York. Prinses Christina, die aan botkanker lijdt, was niet in de zaal in New York.

Het stuk van Peter Paul Rubens maakt deel uit van een aantal kunstwerken van de koninklijke familie die werden geveild bij het veilinghuis. Het betreft een tekening van een bijna naakte jongeman met geheven armen. De andere kunstwerken brachten ook meer op dan verwacht. Zo ging een andere tekening van Rubens, met een geschatte waarde van 25 mille, voor ruim 6 ton weg. Prinses Christina heeft aan de veiling van haar kunstobjecten ruim zeven miljoen euro overgehouden.