Placeholder

Canadezen lopen uit voor Margriet

Prinses Margriet is zondag met groot enthousiasme onthaald in haar geboorteland Canada. In Goderich, dat zich graag afficheert als 'mooiste stadje van Canada', leek de hele bevolking van 8000 man uitgelopen om 'Canada's Princess' en Pieter van Vollenhoven te verwelkomen.

Het publiek wachtte lange tijd in zon en wind op het Nederlandse bezoek, dat in het Liberation Memorial Park een kopie van de gedenkplaat onthulde die in Wageningen op hotel De Wereld is aangebracht. Prinses Margriet werd luid toegejuicht toen ze voor de onthulling het woord richtte tot de duizenden in het parkje.

"Mijn man en ik hebben Canada in ons hart gesloten", aldus de in 1943 in Ottawa geboren prinses. Ze prees de Canadese bijdrage aan de Nederlandse bevrijding en stond met name stil bij de twintig soldaten uit Goderich en omgeving die op erebegraafplaatsen in Holten, Groesbeek en Bergen op Zoom begraven liggen.

Veteranen

"De oorlog mag dan lang geleden zijn, onze dankbaarheid voor de heldhaftige daden van jonge Canadese mannen en vrouwen is gebleven. We zullen hen altijd blijven herinneren en wij hebben de verantwoordelijkheid die herinneringen over te dragen op toekomstige generaties", zei Margriet. "De spanningen in de wereld doen ons beseffen dat vrijheid en vrede niet vanzelfsprekend zijn", voegde ze eraan toe. "We moeten waakzaam blijven."

Het bliksembezoek aan Goderich werd afgesloten in een plaatselijke kerk waar een ontmoeting plaatsvond met een handvol krasse veteranen, en waar de band van de Royal Regiment of Canada een deel van hun concert 'Liberation of the Netherlands' liet horen. Margriet en Pieter tekenden ook een perkamenten document met daarop de namen van de 'Huron County 20', de soldaten uit het district die in Nederland sneuvelden. Van een aantal van hen waren ook de nabestaanden aanwezig.

Eerder zondag bezocht prinses Margriet het plaatsje Stratford. Pieter van Vollenhoven sloeg dat onderdeel vanwege problemen met zijn voet over.