Image 24

Bijzonder: Zo is Gouden Koets naar expositie vertrokken

De komende acht maanden krijgt de Gouden Koets onderdak in het Amsterdam Museum. Het net gerestaureerde koninklijke rijtuig is om kwart voor drie afgelopen nacht ‘geland’ op de binnenplaats van het museum.

Vanaf de Nieuwezijds Voorburgwal werd de koets over het museumdak getakeld en naast het speciaal gebouwde paviljoen geparkeerd. De koets, het geschenk van de hoofdstad aan koningin Wilhelmina ter gelegenheid van haar inhuldiging in 1898, wordt daar tot eind februari tentoongesteld. De hele operatie, die vooraf was stilgehouden, duurde ruim twee uur. Een aantal buurtbewoners bouwde bij het toekijken bij de operatie een met veel wijn en bier gelardeerd feestje. De 2800 kilo wegende Gouden Koets was woensdagmiddag al door Koninklijke Saan in een grote houten kist van de Koninklijke Stallen in Den Haag naar Amsterdam gebracht.

Met het takelen moest worden gewacht tot het gemeentelijke vervoersbedrijf de stroom van de bovenleiding van de tramlijn haalde. Daarna was het werk na het opbouwen van de kraan redelijk snel klaar. Stalmeester Bert Wassenaar en museumdirecteur Judikje Kiers waren vooraf gezond gespannen, maar konden tevreden toekijken hoe het historische rijtuig uit de kist werd gehaald en in het paviljoen werd gezet.

Willem-Alexander opent de expositie rond de Gouden Koets op 17 juni, het publiek is een dag later welkom in het museum en de NOS zendt op 16 juni een documentaire uit over de in 2015 begonnen, zes jaar durende restauratie, renovatie en reconstructie van het rijtuig. Dat zal dus ook dit jaar niet uitrijden op Prinsjesdag. Of de koets met zijn zijpaneel dat verwijst naar de Nederlandse koloniale tijd daarna weer wordt gebruikt is mede onderwerp van de tentoonstelling. Koning Willem-Alexander is zich bewust van de discussie die daaromtrent al enkele jaren aan de gang is, zo vertelde hij vorig jaar, maar heeft naar eigen zeggen nog geen standpunt ingenomen. Wat hij er dus echt van vindt blijft onduidelijk.

LEES OOK:

Bijzonder: Koning beëdigt wel heel bekende gezichten

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP.