Thailand Politics Protest

Bijzonder: Spijtbetuiging Willem-Alexander veelbesproken in… Thailand!

Afgelopen week bood Willem-Alexander zijn excuses aan voor zijn herfstvakantie in Griekenland. Deze videoboodschap heeft grote indruk gemaakt in Thailand. Op sociale media wordt hij in positieve zin vergeleken met de eigen koning Vajiralongkorn. Die is dit jaar al 277 dagen op vakantie geweest en daarmee slechts 19 dagen in eigen land.

Studenten overal in Thailand voeren al enkele maanden actie tegen de regering van premier generaal Prayut Chan-o-cha. Nu willen ze ook dat de monarchie hervormd wordt. De 68-jarige Vajiralongkorn moet zich volgens de soms met tienduizenden tegelijk de straat op gaande demonstranten wat meer gedragen als een koning. Hij zou bijvoorbeeld wat vaker in Thailand moeten zijn.

Een heel contrast met onze eigen Willem-Alexander. De actievoerende Thai heeft met een mengeling van ongeloof, verbazing, afgunst, maar ook met humor gekeken naar de gebeurtenissen rond de Nederlandse koning die donderdag het gesprek van de dag vormde. “Willem-Alexander had naar Thailand moeten komen. Hij wordt hier met open armen ontvangen”, viel te lezen op Twitter. “Zo’n verschil tussen de monarchie in een ontwikkeld land en ” schreef een ander, zonder in woorden naar Thailand te verwijzen om niet beschuldigd te kunnen worden van majesteitsschennis. Daar staat namelijk een celstraf op van vijftien jaar.

Met die wet in gedachten werd ook ironisch geschreven dat “alle slechte Nederlanders die de monarchie hebben beledigd nu moeten worden opgepakt op basis van lèse majesté”. Thai staken ook de draak met Willem-Alexander om met humor hun eigen koning te kijk te zetten. “Arme koning Willem-Alexander. Hij is zo zwak. Hij wilde slechts met vakantie. De mensen begrijpen hem niet, zoals wij onze koning begrijpen…” en “Willem-Alexander is zo onprofessioneel dat hij zijn vakantie liet verhinderen. Hij had onze koning om raad moeten vragen.”

LEES OOK:

Spaanse ‘modekoningin’ Letizia bij fashionawards

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP.