Koning Willem-Alexander

Bijzonder: Koning beëdigt wel heel bekende gezichten

Willem-Alexander heeft woensdag twee voor hem zeer bekende gezichten beëdigd als ambassadeurs. Oud-ceremoniemeester Simon van der Burg en Gabriella Sancisi, de particulier secretaris van koningin Máxima, waren op Paleis Noordeinde voor ze in het buitenland aan de slag gaan.

Leden van de hofhouding worden soms vanuit voornamelijk de ministeries van Binnenlandse Zaken, Buitenlandse Zaken en Defensie voor een periode van zo’n drie tot vijf jaar gedetacheerd in paleis Noordeinde. Zo is Van der Burg door Buitenlandse Zaken uitgeleend en werkt hij sinds 2017 als ceremoniemeester. In die functie coördineert hij de uitvoering van buitenlandse bezoeken, inkomende staatsbezoeken en de uitvoering van alle evenementen waar de koning gastheer is. Van der Burg gaat aan de slag als ambassadeur van Sofia.

Ook Sancisi, de nieuwe ambassadeur van Bratislava, was door Buitenlandse Zaken uitgeleend. Zij werkt sinds 2014 voor de koningin en onderhield als particulier secretaris onder meer de contacten met landen waar Máxima in haar rol voor de Verenigde Naties actief is.

Naast Van der Burg en Sancisi werden ook ambassadeurs Remco van Wijngaarden (Bangkok), Johan Verboom (Ljubljana), Tsjeard Hoekstra (Luanda) en Esther Loeffen (Ouagadougou) woensdag beëdigd.

LEES OOK:

Zien: Eugenie deelt eerste video van zoontje August

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP.