Belgische en Luxemburgse vorsten naar Maastricht

Koning Filip en koningin Mathilde van België alsook groothertog Henri en groothertogin Maria Teresa van Luxemburg zullen zaterdag 30 augustus de viering van 200 jaar Koninkrijk in Maastricht bijwonen.

Eerder werd al bekendgemaakt dat Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima en Bondspresident Joachim Gauck van Duitsland en zijn partner Daniela Schadtaanwezig zullen zijn.

Op zaterdag 30 augustus organiseert het Nationaal Comité 200 jaar Koninkrijk  het  vierde van zes nationale evenementen. Onder het motto Hello World is het thema die dag internationale oriëntatie, waarbij onze handel, cultuur en politiek centraal staan. 200 jaar geleden begon het Congres van Wenen waarop de grenzen in Europa opnieuw werden getrokken. De Europese mogendheden herstelden onder meer de Nederlandse onafhankelijkheid. Ook werd besloten tot de oprichting van het Verenigd Koninkrijk van Nederland en België, waarin Nederland, België en Luxemburg samen gingen. België en Luxemburg zijn dus een deel geweest van de geschiedenis van ons Koninkrijk in de afgelopen 200 jaar. Ook nadat in 1830 de wegen uiteen gingen zijn de betrekkingen altijd heel hecht gebleven.

Vanwege deze historische, en ook de huidige, betrekkingen zijn de staatshoofden van onze buurlanden uitgenodigd.  Zij wonen zaterdag 30 augustus eerst een muzikale kunstmodepresentatie  op de Markt bij, gevolgd door een internationaal congres in het Theater aan het Vrijthof. Op dit congres, getiteld Hello World! Reflections on the Netherlands, spreken onder meer de Duitse Bondspresident en minister Timmermans van Buitenlandse Zaken. Aansluitend bezoeken zij kort het Preuvenemint. Dit grootste culinaire festijn van Nederland staat dit jaar in het teken van de viering van 200 jaar Koninkrijk.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen