Belangrijke adviseurs Willem-Alexander op punt van vertrekken

Koning Willem-Alexander raakt op korte termijn twee vertrouwde adviseurs kwijt. Op 1 november vertrekt Piet Hein Donner als vice-president van de Raad van State en na de provinciale staten-verkiezingen van volgend jaar keert Ankie Broekers-Knol niet meer terug in de Eerste Kamer, waarvan ze sinds 2013 voorzitter is. Zowel de vice-president als de Senaatsvoorzitter behoren tot de vaste raadgevers van het staatshoofd.

De koning is formeel zelf voorzitter van de Raad van State, maar in feite is de vice-president de baas. Deze wordt om die reden ook wel de 'onderkoning' genoemd. Piet Hein Donner (69), die in 2012 Herman Tjeenk Willink opvolgde, gaat met pensioen. Zijn plaats wordt ingenomen door oud-minister en oud-burgemeester Thom de Graaf.

De Senaatsvoorzitter is voor het grote publiek het meest zichtbaar op Prinsjesdag. Ankie Broekers-Knol was de afgelopen jaren degene die de aanwezigen in de Ridderzaal aanspoorde om de koning toe te juichen na haar 'leve de koning!'. De VVD heeft echter besloten om Broekers-Knol niet herkiesbaar te stellen. Haar partij, de VVD, ziet liever "vers bloed''.

Begrijpelijk

Broekers (71), die in 2015 "bij uitzondering een extra termijn'' kreeg gegund, vindt dat "heel goed te begrijpen'', zei ze in WNL op Zondag. Dat betekent dat ze op 18 september aanstaande voor het laatst de steunbetuiging aan Willem-Alexander kan aanheffen. Bij de volgende Prinsjesdag is er een nieuwe voorzitter.

De koning heeft sinds zijn aantreden al eerder te maken gehad met een wisseling op de voorzittersstoel in de senaat – Broekers-Knol volgde in juli 2013 Fred de Graaf op – en zag Tweede Kamer-voorzitter Anouchka van Miltenburg eind 2015 opstappen. Zij werd vervangen door Khadija Arib.