Placeholder

Beatrix treedt in Bratislava in eigen voetsporen

Prinses Beatrix treedt eind deze maand in haar eigen voetspoor wanneer ze in Bratislava de expositie European Stars opent met werk van Miró en de Cobra-kunstenaars. Dat gebeurt namelijk in het Danubiana Meulensteen kunstmuseum. Beatrix was daar al eerder.

Tijdens haar staatsbezoek aan Slowakije in mei 2007 werd het door Eindhovenaar Gerard Meulensteen opgezette museum gekozen als de plek waar de koningin de kleine Nederlandse gemeenschap in Slowakije ontving. Het Spaanse koningspaar had eerder het museum ook al uitgekozen om de eigen gemeenschap te ontvangen.

Beatrix kreeg voorafgaand aan die ontmoeting een rondleiding door museum en beeldentuin. "Je eigen koningin in het museum, dat kun je alleen maar hopen", zei Meulensteen na afloop. Over zijn gesprek met de koningin was hij destijds discreet. "We hebben dezelfde smaak in beeldende kunst", stelde hij vast. "Ze vond het prachtig", wilde hij wel verklappen.

Kunstambassadeur

Het Danubiana opende in 2000 en ligt op een schiereiland in de Donau, waar Oostenrijk, Hongarije en Slowakije elkaar raken. Het museum is fiks gewijzigd sinds het eerdere koninklijk bezoek. Twee jaar geleden opende Meulensteen, oud-topman van Neways Electronics, de uitbreiding van het gebouw waaraan jaren is gewerkt.

Beatrix is sinds haar aftreden in 2013 al een aantal keer opgetreden als Nederlands 'kunstambassadeur'. Eind vorige maand nog was ze in Madrid bij de opening van een tentoonstelling van werk van Jheronimus Bosch, en eerder was ze ook in Oslo en Boston voor exposities.