VIDEO: Koninklijke handkus tot besluit laatste reünie

Prinses Beatrix heeft woensdagmiddag op De Zwaluwenberg in Hilversum de laatste samenkomst bijgewoond van de zogenoemde Engelandvaarders. Die hielden voor de vijfde achtereenvolgende keer hun allerlaatste reünie. "Vorige keer was al de laatste", zei Beatrix dan ook gevat bij aankomst.

In 2014 was ze ook al eens langs gekomen. Dit jaar echter was het écht voor het laatst, zo was vooraf al duidelijk gemaakt door Rudi Hemmes, voorzitter van het in 1969 opgerichte genootschap van Engelandvaarders. Er is nog maar een slinkend aantal leden in leven, en die zijn allen ruim de negentig jaar gepasseerd. Voor de bijeenkomst met prinses Beatrix waren nog tien Engelandvaarders naar het hoofdkwartier van de Inspecteur-generaal der krijgsmacht gekomen.

Dat het ging om het laatste samenzijn, daarvan was iedereen zich bewust. Generaal-majoor b.d. Hemmes maakte er ook een grapje over. "Dit is de laatste keer. Bij de volgende laatste keer, nodigen we u weer uit", zei hij in zijn welkomstwoord in de Prins Bernhardzaal. De Zwaluwenberg was tot 1976 het hoofdkwartier van Beatrix' vader, die vanaf de oorlog inspecteur-generaal was.

De prinses werd dan ook omringd door tal van tastbare herinneringen aan Bernhard, zoals foto's, sabels en oorkonden. Beatrix had in kleiner gezelschap gesprekjes met de tien aanwezige Engelandvaarders, die ook samen met haar op de foto gingen.