Beatrix bij bijzondere Last Post in Ieper

Onder de Ieperse Menenpoort heeft de Belgische premier Charles Michel dinsdagavond onder anderen prinses Beatrix, de Marokkaanse prinses Lalla Meryem en de Duitse bondskanselier Angela Merkel toegesproken. Samen met vertegenwoordigers van alle landen die een rol hebben gespeeld in de Eerste Wereldoorlog luisterden ze, samen met het Belgische koningspaar, naar de Last Post.

De plechtigheid onder de Menenpoort vormde dinsdag het tweede deel in de herdenking van de Eerste Wereldoorlog honderd jaar geleden. Eind oktober 1914 werd de IJzervlakte onder water gezet en begon een jarenlange loopgravenstrijd.

‘Honderd jaar geleden nam het conflict dat enkele weken eerder begonnen was, een andere wending’, sprak premier Michel. ‘Het is vandaag de dag moeilijk om ons de inspanning, de wanhoop, de woede, het vertrouwen en de moed in te beelden die deze soldaten keer op keer gedreven hebben en hen tot aan de IJzer hebben gebracht.’

Misverstanden

De nieuwe premier legde een link tussen de gebeurtenissen van toen en de huidige situatie: ‘De wereld van vandaag is in elk opzicht helemaal anders dan die van 1914 (…) Niettemin zien we dingen die terugkeren. Een ervan is de neiging van volkeren om te hervallen in onbegrip, misverstanden en maar al te vaak conflicten.’

Daarna volgde een symbolisch bezinningsmoment, met een tekst die werd onderschreven door alle erkende godsdiensten en vrijzinnigen in België. Nadat koning Filip de gevallen soldaten had geëerd met een bloemenkrans, luisterden alle aanwezigen naar de Last Post, die bij grote uitzondering niet om acht uur, maar een uur eerder werd gespeeld.