Zomerfotosessie Koninklijk Gezin

‘Amalia gewoon koningin als ze trouwt met een vrouw’

Amalia werd hypothetisch en onbedoeld onderwerp van een discussie over een standpunt dat uit de tijd van het kabinet-Kok komt. Het is nu op veler verzoek herzien, omdat het niet meer van deze tijd is.

Er was een regel die voorkwam dat een troonopvolger die trouwde met iemand van hetzelfde geslacht, ooit daadwerkelijk de troon kon bestijgen. Met als voornaamste reden dat uit een dergelijk huwelijk geen royal nageslacht kon voortkomen. Een en ander werd weer actueel na het verschijnen van een boek over Amalia, enkele weken terug.

Menig politicus en partij vond dat ‘niet meer van deze tijd’. Gevraagd werd om herziening van het standpunt. Dat is er nu gekomen. In een Kamerbrief bevestigt demissionair premier Rutte dat er geen enkel “beletsel” is voor het toestaan van een huwelijk met iemand van hetzelfde geslacht.

In de brief gaat hij namens het kabinet ook in op de vraag wat dit voor haar eventuele kinderen, en dus de volgende troonopvolger, zou betekenen. Kinderen uit relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht kunnen bijvoorbeeld door middel van een zaaddonor of een draagmoeder ter wereld komen of worden geadopteerd. Op die zaken wil het kabinet nog niet vooruitlopen. “Dit is te zeer afhankelijk van de feiten en omstandigheden van het specifieke geval”, aldus de premier.

Amalia werd onbedoeld onderwerp van deze discussie, voor alle duidelijkheid: er is nooit iets losgelaten over haar geaardheid en uiteraard betreft dat ook een privézaak.

Rutte ontvangt hier het eerste exemplaar van het boek waarin de regel weer naar boven kwam drijven. Amalia – de plicht roept, door Peter Rehwinkel.

Rutte Ontvangt Eerste Exemplaar Boek Amalia

LEES OOK:

Prins Floris deelt mooie foto van jarige dochter

Meer lezen over royals? Neem snel een (digitaal) abonnement op Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP